Runderlappen
De runderlap is een stuk rundvlees dat behoort tot de goedkopere soorten rundvlees, vaak wordt de
runderlap gestoofd.
Waar komen de runderlap vandaan?
De runderlap kan van meerdere delen van het rund worden gesneden:
- De voorschenkel, daar zit wel bot en merg bij waardoor dit stuk vlees wordt gebruikt om soep
te maken
- De riplap, dit wordt ook wel de dikke rip genoemd
- De sucadelap, die wordt van de schouder gehaald
- De borst, de runderlappen die bij van de borst worden gehaald zijn vaak vet en worden ook
wel vette runderlappen genoemd
De sucadelap
De sucadelap is heel mals en smeuïg stuk rundvlees. Het stuk vlees komt uit de schouder van
rund. Nu denk je misschien waarom heet dit stukje vlees sucade lap en niet gewoon een
runderlap? De naam is afgeleid van de dunne pees die door het stuk vlees loopt en als de pees is
gestoofd wordt deze heel zacht en lijkt het op sukade, daar komt de naam sucade lap vandaan.
Recept sucadelap
Ingrediënten
- 4 sucadelapjes,
- 2 uien
- 2 tomaten
- 2 zakjes kruidenbouillon(tuinkruiden en rundvlees)
- Peper
- Zout
- Foelie
- 2 knoflookteentjes
- 6 kruidnagels
- Laurierblaadjes
- Azijn
- 1 theelepel kerrie
- Allesbinder
- Bakboter
- Hoge pan
Bereidingswijze
- Strooi peper en zout over de sucadelapjes
- Zorg ervoor dat de met zout en peper gekruide sucadelapjes op kamertemperatuur zijn
- Doe de bakboter in de pan en laat de pan heet worden
- Vervolgens kunnen de sucadelapjes de pan in
- Bak de lapjes geheel bruin
- Als de lapjes mooi bruin zijn voeg je er water aan toe zodat de sucadelapjes net onder
water liggen
- Snij de uien door de helft en stop ze in de pan, ook steek je de kruidnagels in de
stukjes vlees
- Snij de tomaten in kleine blokjes en doe deze erbij, ook is het nu tijd om de foelie,
knoflook, laurierblaadjes, bouillonblokjes, kerrie en een scheutje erbij aan de pan toe
te voegen
- Laat de pan nu minimaal 3 uur stoven met deksel erop, het is slim om tussendoor zelf
even te proeven of het goed is soms kan het namelijk ook zijn dat het gerecht langer
nodig heeft dan 3 uur
- Als het vlees gaar pak je de lapjes uit de pan en laat je ze even uitlekken in een
zeef
- Vervolgens maak je de jus op smaak zoals je dat zelf wilt door middel van kruiden
- Als de soep kookt is het tijd om de allesbinder erbij te doen en alles doorroeren
- Nu is het tijd om de lapjes terug in de pan leggen en kan het worden opgediend
Het verschil tussen sucadelapjes en runderlapjes
De runderlap staat wel meer bekend als het goedkope stuk vlees en de
sucadelap staat meer bekend als een stuk kwaliteitsvlees. Ook zitten er meer spiertjes en pezen
in de sucadelapjes en kunnen runderlappen meer vet bevatten.
Afsluiting
Er is heel veel variatie mogelijk met runderlappen, omdat er veel verschillende soorten lappen
zijn en met elk soort lap kan weer een ander gerecht gemaakt kan worden. Vaak worden de
runderlappen wel gebruikt in een stoofpotje en is het lekker om een runderlap te bereiden met
een lekker stuk vet omdat daardoor het vlees zachter en lekkerder wordt.