Runderlappen

De runderlap is een stuk rundvlees dat behoort tot de goedkopere soorten rundvlees, vaak wordt de runderlap gestoofd.

Waar komen de runderlap vandaan?

De runderlap kan van meerdere delen van het rund worden gesneden:

  • De voorschenkel, daar zit wel bot en merg bij waardoor dit stuk vlees wordt gebruikt om soep te maken
  • De riplap, dit wordt ook wel de dikke rip genoemd
  • De sucadelap, die wordt van de schouder gehaald
  • De borst, de runderlappen die bij van de borst worden gehaald zijn vaak vet en worden ook wel vette runderlappen genoemd

De sucadelap

De sucadelap is heel mals en smeuïg stuk rundvlees. Het stuk vlees komt uit de schouder van de rund. Nu denk je misschien waarom heet dit stukje vlees sucade lap en niet gewoon een runderlap? De naam is afgeleid van de dunne pees die door het stuk vlees loopt en als de pees is gestoofd wordt deze heel zacht en lijkt het op sukade, daar komt de naam sucade lap vandaan.

karwijzaad.nl

Recept sucadelap

Ingrediënten
  • 4 sucadelapjes,
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 2 zakjes kruidenbouillon(tuinkruiden en rundvlees)
  • Peper
  • Zout
  • Foelie
  • 2 knoflookteentjes
  • 6 kruidnagels
  • Laurierblaadjes
  • Azijn
  • 1 theelepel kerrie
  • Allesbinder
  • Bakboter
  • Hoge pan

Bereidingswijze:

  1. Strooi peper en zout over de sucadelapjes
  2. Zorg ervoor dat de met zout en peper gekruide sucadelapjes op kamertemperatuur zijn
  3. Doe de bakboter in de pan en laat de pan heet worden
  4. Vervolgens kunnen de sucadelapjes de pan in
  5. Bak de lapjes geheel bruin
  6. Als de lapjes mooi bruin zijn voeg je er water aan toe zodat de sucadelapjes net onder water liggen
  7. Snij de uien door de helft en stop ze in de pan, ook steek je de kruidnagels in de stukjes vlees
  8. Snij de tomaten in kleine blokjes en doe deze erbij, ook is het nu tijd om de foelie, knoflook, laurierblaadjes, bouillonblokjes, kerrie en een scheutje erbij aan de pan toe te voegen
  9. Laat de pan nu minimaal 3 uur stoven met deksel erop, het is slim om tussendoor zelf even te proeven of het goed is soms kan het namelijk ook zijn dat het gerecht langer nodig heeft dan 3 uur
  10. Als het vlees gaar pak je de lapjes uit de pan en laat je ze even uitlekken in een zeef
  11. Vervolgens maak je de jus op smaak zoals je dat zelf wilt door middel van kruiden
  12. Als de soep kookt is het tijd om de allesbinder erbij te doen en alles doorroeren
  13. Nu is het tijd om de lapjes terug in de pan leggen en kan het worden opgediend

Het verschil tussen sucadelapjes en runderlapjes

Het verschil tussen de twee soorten lappen zijn dat de sucadelapjes altijd runderlapjes zijn maar sucadelapjes. De runderlap staat wel meer bekend als het goedkope stuk vlees en de sucadelap staat meer bekend als een stuk kwaliteitsvlees. Ook zitten er meer spiertjes en pezen in de sucadelapjes en kunnen runderlappen meer vet bevatten.

Afsluiting:

Er is heel veel variatie mogelijk met runderlappen omdat er veel verschillende soorten lappen zijn en met elk soort lap kan weer een ander gerecht gemaakt kan worden. Vaak worden de runderlappen wel gebruikt in een stoofpotje en is het lekker om een runderlap te bereiden met een lekker stuk vet omdat daardoor het vlees zachter en lekkerder wordt.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders