Rundvlees bereiden, dat ga je hier lezen over verschillende soorten rundvlees. We gaan je vertellen hoe je verschillende soorten rundvlees kunt snijden, braden, stoven en bakken.
Je kan rundvlees het beste langzaam en rustig laten ontdooien in de koelkast. Zo voorkom je een hele boel vochtverlies. Leg het pakje vlees altijd op een bordje of schaaltje wanneer je deze aan het ontdooien bent. Op deze manier vang je het vleesvocht op en dit scheelt je een hele hoop schoonmaakwerk. Haal het rundvlees ongeveer 1 tot 2 uur van tevoren voordat je het wilt bereiden uit de koelkast. De laatste geldt voor namelijk voor biefstuk, rosbief, ossenhaas en entrecote. Dep het vochtige vlees af met wat keukenpapier. Droog vlees schroeit namelijk sneller dicht dan normaal.
Altijd hoor je het rundvlees als eerste dicht te schroeien op een hoog vuur. Daarna bestrooi je het rundvlees pas met zout. Zout zorgt er namelijk voor dat vocht aan het vlees wordt onttrokken. Bak alle vetrandjes van het vlees altijd mee. Na de bereiding kan je het vet er wel afsnijden.
Vervolgens blus je het vlees af met warm water na het dichtschroeien. Dit kan ook met wijn of warme bouillon op kamertemperatuur. Als je koude vloeistoffen gaat toevoegen zal het vlees minder mals worden. Je kan beter het vlees eventjes uit de pan halen om het te laten afkoelen.
Laat het vlees en hierbij bedoel ik vooral een groot stuk bijvoorbeeld rosbief, na het voorbereiden rusten. De rusttijd is afhankelijk van de grootte van het vlees. 5 tot 10 minuten voor een stukje vlees van 300 gram of 20 minuten voor een grote stuk vlees van 750 gram.
Laat een braadstuk, rosbief entrecote, ossenhaas of biefstuk nooit gaar worden. Hierdoor wordt het vlees taai dan. Hou het vlees vanbinnen roze.
Laat een braadstuk, rosbief entrecote, ossenhaas of biefstuk nooit gaar worden. Hierdoor wordt het vlees taai dan. Hou het vlees van binnen roze.
Hieronder zie je nog een paar enkele baktijden per verschillende soort vlees: